Františky s mákem

Recept na Františky mám už dlouho a patří mezi naše nejoblíbenější sladké dobroty.

Pokud máte domácí pekárnu, tak je velice jednoduchý a rychlý.


Těsto:
200 ml mléka
50 g třtinového cukru
70 g másla
20 g droždí
400g polohrubé mouky
1/2 malé lžičky soli

Náplň:
130 g máku
200 ml mléka
60 g třtinového cukru
50 g másla

Postup

Předehřejte troubu na 220°C. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem.

Do vlažného mléka, přidejte jednu lžičku cukru, rozdrobte droždí a na teplém místě, nechte vzejít kvásek. Roztopte máslo, přidejte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil a nechte chvíli zchladnout. Máslo s cukrem by mělo být vlažné, dejte ho do nádoby vaši pekárny, přidejte kvásek, pol. mouku, sůl a zvolte program těsto.

Pokud pekárnu nemáte, dejte do misky pol. mouku, sůl, kvásek trochu promíchejte a nakonec přidejte roztopené máslo s cukrem, zpracujte těsto v ruce nebo v robotu, nechte vykynout na teplém místě cca. 1hod. podle potřeby.

Mezi tím si připravte náplň. Do kastrůlku si vlijte 200ml mléka, 60g cukru, 50g másla, 130g máku a vyduste do husté hmoty, pak nechejte vychladnout.

Po vykynutí, rozválejte těsto o rozměru zhruba 20 x 40cm, potřete náplní a srolujte. Nakrájejte asi tak 12 kousku. Pak opatrně přeložte na plech, malinko je zmáčkněte dlaní, aby se upravil tvar. Nechte ještě chvíli kynout. Pečte v předehřáté troubě na 220°C cca. 12min.

 

 

Darina Pavlasová
Autorka blogu fajn máma, mentorka a průvodkyně v oblasti rodičovství a osobního rozvoje. Jsem spokojená máma dvou dětí, miluji vaření, pečení, bytový design, zajímám se o psychologii a celostní medicínu. . Více si přečtěte zde>>
Komentáře