Podle Ájurvédy je Ghí nazýváno elixírem života. Má omlazující a regenerační účinky, napomáhá při detoxikaci organismu – váže na sebe toxiny, které odvádí z těla ven.
Já ho používám hlavně proto, že dodává jídlu lahodnou chuť. Má řadu zdravotních výhod a prospívá našemu trávení.
Jedná se o čistý tuk. Přepuštěním ho zbavíte vody a syrovátky, díky tomu má ghí vyšší kouřový bod. To znamená, že je odolnější vyšším teplotám. Také nežlukne, vydrží mnohem déle než máslo a neobsahuje žádnou laktózu. Můžete na něm smažit, restovat, dusit, péct, připravovat omáčky, sladké a slané pečivo.
Co budete potřebovat
Hrnec se silným dnem
2 menší kastrůlky
Nerezovou sběračku
Jemné sítko nebo plátno
500g másla
Uzavíratelnou sklenici
Postup
Máslo rozkrojte na menší kousky a dejte do hrnce se silným dnem. Zahřejte ho na mírném plameni a vařte tak, aby mírně bublalo. Po chvíli se objeví bíla pěna, tu postupně přendejte pomocí nerezové sběračky do menšího kastrůlku. Snižte plamen na minimum a dávejte pozor, aby se máslo nepřipálilo. Barva by měla být zlatá, ne hnědá. Na dně se vytvoří sražené kousky, které začnou karamelizovat, je to tak v pořádku. Ghí je přibližně za 25-30min hotové, má zlatou barvu a je čiré. Nechte ho několik minut uležet.
Nakonec ho přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do kastrůlku. Nechte ho zchladnout a přelijte do uzavíratelné skleničky. Skladujte v suchu ve špajzu nebo v lednici, můžete uchovávat i při pokojové teplotě.
Pěnu, která vám zůstane, použijte na zjemnění do polévky, na vařenou zeleninu, ovesnou nebo bramborovou kaši.
Začněte s půl kilem másla je to mnohem jednodušší a rychlejší. Časem můžete množství másla zvyšovat. Je to jen na vás, co vám bude vyhovovat. Doba, kterou budete potřebovat na přípravu je závislá na množství. 2 kila másla budete vařit cca. 2 hodiny.
Využití nejen v kuchyni
Ghí je velice dobré na suchou pokožku, popraskané rty a na vyživení pleti. Můžete ho nechat čisté nebo do něj přidat levanduli či měsíček. Já jej připravuji do malých uzavíratelných skleniček. Dále si můžete připravit pleťovou masku, smícháním medu a ghí 1:1, pleť tím krásně vyživíte.
Výhody
Ghí připravujte velmi jemně, pozorně a s radostí, tím zvýšíte jeho energii.
Darina
♥
Odkaz na ukázku přípravy ve výběru na Instagramu.