Ghí – přepuštěné máslo

Podle Ájurvédy je Ghí nazýváno elixírem života. Má omlazující a regenerační účinky, napomáhá při detoxikaci organismu – váže na sebe toxiny, které odvádí z těla ven.

Já ho používám hlavně proto, že dodává jídlu lahodnou chuť. Má řadu zdravotních výhod a prospívá našemu trávení.

Jedná se o čistý tuk. Přepuštěním ho zbavíte vody a syrovátky, díky tomu má ghí vyšší kouřový bod. To znamená, že je odolnější vyšším teplotám. Také nežlukne, vydrží mnohem déle než máslo a neobsahuje žádnou laktózu. Můžete na něm smažit, restovat, dusit, péct, připravovat omáčky, sladké a slané pečivo.

Co budete potřebovat

Hrnec se silným dnem
2 menší kastrůlky
Nerezovou sběračku
Jemné sítko nebo plátno
500g másla
Uzavíratelnou sklenici

Postup

Máslo rozkrojte na menší kousky a dejte do hrnce se silným dnem. Zahřejte ho na mírném plameni a vařte tak, aby mírně bublalo. Po chvíli se objeví bíla pěna, tu postupně přendejte pomocí nerezové sběračky do menšího kastrůlku. Snižte plamen na minimum a dávejte pozor, aby se máslo nepřipálilo. Barva by měla být zlatá, ne hnědá. Na dně se vytvoří sražené kousky, které začnou karamelizovat, je to tak v pořádku. Ghí je přibližně za 25-30min hotové, má zlatou barvu a je čiré. Nechte ho několik minut uležet.

Nakonec ho přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do kastrůlku. Nechte ho zchladnout a přelijte do uzavíratelné skleničky. Skladujte v suchu ve špajzu nebo v lednici, můžete uchovávat i při pokojové teplotě.

Pěnu, která vám zůstane, použijte na zjemnění do polévky, na vařenou zeleninu, ovesnou nebo bramborovou kaši.

Začněte s půl kilem másla je to mnohem jednodušší a rychlejší. Časem můžete množství másla zvyšovat. Je to jen na vás, co vám bude vyhovovat. Doba, kterou budete potřebovat na přípravu je závislá na množství. 2 kila másla budete vařit cca. 2 hodiny.

Využití nejen v kuchyni

Ghí je velice dobré na suchou pokožku, popraskané rty a na vyživení pleti. Můžete ho nechat čisté nebo do něj přidat levanduli či měsíček. Já jej připravuji do malých uzavíratelných skleniček. Dále si můžete připravit pleťovou masku, smícháním medu a ghí 1:1, pleť tím krásně vyživíte.

 

Výhody


  • vyrovnává v těle životní energii
  • je dobře stravitelné
  • upravuje nadbytek žaludečních kyselin
  • snižuje cholesterol
  • neobsahuje laktózu
  • regeneruje suchou a popraskanou pokožku
  • má mnohem delší trvanlivost než máslo
  • nepřepaluje se - kouřový bod 200-250°C

 


Ghí připravujte velmi jemně, pozorně a s radostí, tím zvýšíte jeho energii.

Darina

Odkaz na ukázku přípravy ve výběru na Instagramu.

Darina Pavlasová
Autorka blogu fajn máma, mentorka a průvodkyně v oblasti rodičovství a osobního rozvoje. Jsem spokojená máma dvou dětí, miluji vaření, pečení, bytový design, zajímám se o psychologii a celostní medicínu. . Více si přečtěte zde>>
Komentáře