Sepsala jsem seznam základních potravin, které je dobré mít v kuchyni, aby vám to ušetřilo čas a vařili jste chutně s lehkostí a radostí.
Zelenina
Mrkev, petržel, celer (řapíkatý, bulva), cibule, česnek, pórek.
Cibuli a kořenovou zeleninu máme především na přípravu polévek a omáček. Zelenina je zdrojem vitamínu, vlákniny a minerálních látek.
Ovoce
Jablka, hrušky. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu a minerálních látek. Nejlepší ovoce je sezonní a u nás vypěstované.
Brambory, rýže, těstoviny, jáhly, kuskus, pohanka, bulgur, kroupy, vločky.
Používáme je jako přílohu, do polévek a na kaše. Sacharidy jsou důležité pro naši energii.
Mouky hladká, hrubá, polohrubá, celozrnná
Pšeničná, pohanková, špaldová, cizrnová. Na těsto, jíšku, zavářky do polévek.
Mléčné, zakysané výrobky a sýry
Bílý jogurt, tvaroh, smetana, acidofilní mléko, ricotta, kvalitní tvrdé sýry. Jsou pro naše tělo zdrojem bílkovin (proteinu), vápníku, vitamínu a probiotik, které jsou prospěšné pro naše střeva.
Maso a ryby
Krůtí, hovězí a losos je pro naše tělo zdrojem bílkovin (proteinu), které jsou základním stavebním kamenem svalstva. Krůtí maso má méně tuku a je dobře stravitelné, hovězí obsahuje více železa a vitamin B12.
Ryby obsahují, tělu prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny a jod.
Tip. Nekupujte mražené maso a ryby. Kupujte maso vždy čerstvé a pokud vám zbyde, nebo ho chcete do zásoby, raději si ho zamrazte samy.
Vejce
Jsou zdrojem bílkovin (proteinu), vitamínu a minerálních látek, žloutek obsahuje tuk. Vejce jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří nejedí maso.
Luštěniny
Čočka, cizrna, fazole, hrách jsou zdrojem draslíku, železa, vápníku, hořčíku, vitamínu A, C, B, vlákniny, rostlinné bílkoviny, proto jsou vhodné jako náhražka masa. Používáme je do polévek, omáček, pomazánek.
Ořechy, semínka a mák
Vlašské, lískové oříšky, mandle, kešu, semínka dýňové, slunečnicové, lněné, mák, jsou zdrojem vitamínu, minerálních látek- vápníku, hořčíku, zinku, železa, tuků a rostlinných bílkovin.
Oleje a tuky
Řepkový olej, panenský olivový olej, máslo, sádlo, přepuštěné máslo- ghí, kokosový, avokádový olej. Jsou důležité pro správné fungování organizmu a naší energii. V tucích se rozpouští vitamíny A, D, E a K.
Sušené ovoce
Švestky, brusinky, rozinky, meruňky, jablka. Jsou zdrojem vlákniny a antioxidantu. Výborné na mlsání, vhodnou alternativou bonbonů, na pečení, přípravu müsli, ochucení jogurtu, tvarohu.
Kysané zelí, fermentovaná zelenina
Je to přírodní probiotikum, kyselé zelí je zdrojem vitaminu C a K, který je důležitý pro správné ukládání vápníku v těle, pro naše kosti.
Mražené
Fazolky, hrášek, špenát.
V plechovce a ve skle
Kukuřice, rajčata, tuňák, sušená rajčata, olivy, kopr, kys. okurky.
Ochucovadla
Sůl, cukr krupice, moučkový, třtinový, med, javorový sirup, citron, ocet, kečup.
Sojová omáčka
Na marinovaní a je skvělou alternativou soli.
Hořčice
Používat jí můžete nejen na chleba, ale taky do omáček, marinování a k dochucení. Je dobrá na trávení.
Nezapomínejte na čerstvé bylinky bazalka, petržel.
Koření– kmín, majoránka, čer. paprika, kurkuma, kari, bobkový list, nové kření, pepř, oregano, petržel, libeček, tymián, rozmarýn, skořice, hřebíček, který se taky používá jako antiseptikum při bolesti dutiny ústní.
♥