Z krůtího masa vařím nejvíce, protože má nízký obsah tuku, vysokou hodnotu bílkovin, vitamíny B6 a B12, je dobře stavitelné a chutné. Proto Segedín s krůtího masa.
800 g krůtí prsa
4 ks cibule (cca 300g)
3 lžice sádla
2 lžice sladké mleté papriky
500 g kys.zelí
1 ks smetana 30 -33%
4 lžíce hladké mouky (40g)
3 stroužky česneku
1 lžička kmín drcený (pokud je zelí hodně okmínované, dejte méně)
sůl
Nakrájejte cibuli na kostičky, dejte jí do hrnce a na sádle jí orestujte dozlatova, zasypte kmínem, přidejte maso nakrájené na kostky, orestujte ho tak, aby se zatáhlo, osolte, přidejte papriku, lehce zamíchejte a podlijte horkou vodou, tak aby maso nebylo úplně ponořené (horkou vodou zaléváme proto, aby maso bylo šťavnaté, a papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla). Zvolna duste 20min, průběžně podlévejte.
Mezi tím si opražte mouku na sucho v kastrůlku nebo na pánvičce, při nízké teplotě cca. 2minuty, nechte zchladnout.
Po 20 minutách rozmíchejte metličkou, opraženou mouku se smetanou. K masu přidejte kyselé zelí a dolijte vodou, tak aby bylo vše ponořené, až to začne probublávat, vlijte smetanu s moukou a promíchejte, duste zhruba 20 minut, dokud maso není měkké. Průběžně promíchávejte, dochuťte prolisovaným česnekem, dosolte podle chuti.
Pokud máte, zeli kupované a je hodně kyselé můžete ho trochu propláchnout vodou, ale když máte domácí nemusíte, je to nejlepší, co můžete mít.
Jako přílohu doporučuji kváskový chleba nebo houskový knedlík.
♥