Krůtí segedínský guláš

Krůtí maso je zdrojem dobré nálady

 

Z krůtího masa vařím nejvíce, protože má nízký obsah tuku, vysokou hodnotu bílkovin, vitamíny B6 a B12, je dobře stavitelné a chutné. Proto Segedín s krůtího masa.

800 g         krůtí prsa
4 ks            cibule (cca 300g)
3 lžice        sádla
2 lžice        sladké mleté papriky
500 g         kys.zelí
1 ks             smetana 30 -33%
4 lžíce        hladké mouky (40g)
3 stroužky česneku
1 lžička       kmín drcený (pokud je zelí hodně okmínované, dejte méně)
sůl


Postup

Nakrájejte cibuli na kostičky, dejte jí do hrnce a na sádle jí orestujte dozlatova, zasypte kmínem, přidejte maso nakrájené na kostky, orestujte ho tak, aby se zatáhlo, osolte, přidejte papriku, lehce zamíchejte a podlijte horkou vodou, tak aby maso nebylo úplně ponořené (horkou vodou zaléváme proto, aby maso bylo šťavnaté, a papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla). Zvolna duste 20min, průběžně podlévejte.

Mezi tím si opražte mouku na sucho v kastrůlku nebo na pánvičce, při nízké teplotě cca. 2minuty, nechte zchladnout.

Po 20 minutách rozmíchejte metličkou, opraženou mouku se smetanou. K masu přidejte kyselé zelí a dolijte vodou, tak aby bylo vše ponořené, až to začne probublávat, vlijte smetanu s moukou a promíchejte, duste zhruba 20 minut, dokud maso není měkké. Průběžně promíchávejte, dochuťte prolisovaným česnekem, dosolte podle chuti.

Pokud máte, zeli kupované a je hodně kyselé můžete ho trochu propláchnout vodou, ale když máte domácí nemusíte, je to nejlepší, co můžete mít. 

Jako přílohu doporučuji kváskový chleba nebo houskový knedlík.

Darina Pavlasová
Autorka blogu fajn máma, mentorka a průvodkyně v oblasti rodičovství a osobního rozvoje. Jsem spokojená máma dvou dětí, miluji vaření, pečení, bytový design, zajímám se o psychologii a celostní medicínu. . Více si přečtěte zde>>
Komentáře