Kynutý borůvkový koláč

Moje vzpomínka na dětství, jak jsme s bráchou uždibovali kousek kynutého těsta, když nám babička o prázdninách pekla koláč. Dneska ho peču svým dětem a rychle se po něm zapráší. Recept mám od babičky mého muže. K létu prostě ovocné koláče patří. Borůvky můžete vyměnit za třešně, višně, meruňky, švestky atd.

Suroviny

250g polohrubé mouky
50g cukr moučka
1      žloutek
10g  droždí
60g  másla
100ml mléka
600g borůvek
špetka soli

Drobenka

100g cukr moučka
100g polohrubé mouky
80g  másla


Postup

Do vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a lžičku pol. mouky, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Připravte si do mísy pol.mouku, cukr, žloutek a kvásek, promíchejte přidejte rozpuštěné máslo a hnětejte v robotu, ručně vařečkou (cca 10min dokud se těsto nelepí) nebo v domácí pekárně.

Já si těsto dělám v domácí pekárně (program těsto) rovnou mi i v ní pěkně vykyne. Pokud použijete pekárnu, jako první do nádoby dejte tekuté suroviny (kvásek, máslo, žloutek, až pak vsypte mouku, cukr, sůl).

Nechejte kynout cca 1 hodinu.

Mezitím si připravte drobenku, do misky dejte mouku, cukr, máslo s lednice nakrájejte na menší kousky, rozdrobte prsty a vypracujte drobenku a dejte jí do lednice.

Po vykynutí těsto dejte na plech a rovnoměrně vyválejte. Přikryjte utěrkou a nechte ještě chvíli kynout. Pak přidejte borůvky a posypte drobenkou. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.


Užijte si letní dny

Darina ♥

Darina Pavlasová
Autorka blogu fajn máma, mentorka a průvodkyně v oblasti rodičovství a osobního rozvoje. Jsem spokojená máma dvou dětí, miluji vaření, pečení, bytový design, zajímám se o psychologii a celostní medicínu. . Více si přečtěte zde>>
Komentáře