Naše domácí lékárnička

Je to už pár let co jsem se rozhodla vydat přírodní cestou. V mnoha případech se lze léčit čistě přírodně, jen tomu musím věřit a mít trpělivost.

I když jsem k lékům nikdy moc netíhla, hlavně k antibiotikum, když mě bolela hlava, lék na bolest jsem si vzala. Jednoduché a rychle řešení, abych mohla fungovat. Když mi bylo dvacet, tak jsem to až tak moc neřešila.

Ale protože jsem si procházela různými obdobími v životě, řešila zdravotní problémy své a svých dětí, léku přibývalo. V té době jsem více důvěřovala lékařům než svému tělu a intuici, dávala jsem na jejich doporučení. Postupem času jsem přicházela na to, že léky problém vlastě vůbec neřeší. Jen překrývají bolest nebo nějaký zánět v těle a také mohou způsobovat nežádoucí účinky.

Musí to jít i jinak

Proto vás dnes seznámím s obsahem naší domácí lékárničky, která nám pomáhá při nachlazení, bolesti, problémech se zažíváním, na zklidnění, doplnění vitamínu a minerálních látek.


Nachlazení, zažívání, zklidnění 

 


Cibule

Šťáva z cibule je moc dobrá na vykašlávání. Připravuji ji tak, že si cibuli nakrájím na kostičky, dám ji do misky, přidám med, přikryji a nechám odležet. Po několika hodinách pustí cibule šťávu, tu přecedím přes sítko. Šťávu si dáváme 2x denně 1 lžíci (ráno a odpoledne do 17hod).

 

Hřebíček

Tlumí bolest a má antibakteriální účinky. Odvar se hodí jako kloktadlo při bolesti v krku, nebo jej inhaluji při zánětu průdušek.

Odvar – svařím 10ks hřebíčku a 300 ml vody na 5min. Přecedím a nechám zchladnout.

Také připravuji tinkturu. Do uzavíratelné sklenice dám lžíci hřebíčku a zaliji ho 50 ml alespoň 40% alkoholem a nechám 14 dní odležet (macerovat). Pak ji přecedím a přeleji do lahvičky, nejlépe s kapátkem. Tinkturu používám při nachlazení, žaludečních potížích – 10 kapek do vody nebo čaje. Při bolesti a krvácení dásní pár kapek na bolavé místo. Používáme ji rovněž na koutky a opary, velmi rychle se vyhojí.

Šalvěj

Pití čaje ze šalvěje zabraňuje nadměrnému pocení a přináší úlevu při zánětu močových cest. Také se dá použit jako kloktadlo při bolestech v krku a zánětech dásní. Příprava – 1lžíci sušené šalvěje zaliji 250ml horké vody, nechám 15min luhovat.

Teplý výluh – inhaluji pro zklidnění při nervozitě, rýmě a bolestech ústní dutiny.

Šalvěj není vhodná pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Neměla by se používat dlouhodobě, jen při potížích.

Zázvor

Zázvor prohřeje tělo při zimnici a pomáhá nám při teplotě, abychom se vypotili. Má protizánětlivé účinky, díky tomu se rychleji uzdravíme.

Příprava čaje – nastrouhejte jednu lžičku zázvoru, na jeden hrníček čaje. Zalejte horkou vodou a nechte 10 min odstát. Pro menší děti bude lepší ho přecedit, jinak to není nutné. Potom do zchlazeného čaje přidejte med a citron, podle vaši chuti.

Šťáva ze zázvoru – pomáhá nám, když se necítíme úplně v pohodě. Je to nejlepší nakopávač. Příprava – zázvor nastrouhejte a přeceďte přes jemné sítko. Vypijte ráno na lačno 1-2 lžíce.

100 % Rakytníková šťáva 

100 % šťáva z rakytníku je dalším nakopávačem, když se chceme rychle zotavit. Kupujeme ji v obchodech se zdravou výživou. Je skvělá na nachlazení, při žaludečních problémech, jaterních a střevních potížích. Obsahuje velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém. 1-2 lžíce 2x denně, samostatně, nebo jí také můžete rozmíchat ve sklenici čaje či vody.

Sůl

Jako jednu z variant při bolesti v krku, když vám dítě odmítá předchozí varianty, jako můj syn 😀 Používáme jako kloktadlo, které vznikne smícháním 1lžičky soli a 100ml vody.

Vincentka 

Velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda, z přírodního léčivého zdroje, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité.

Vodu používáme k regeneraci vnitřního prostředí, po větší fyzické zátěži, vyčerpání, či po velkých ztrátách potu. Přispívá k neutralizaci žaludku – při překyselení.

K pročištění nosu, nosohltanu – pomocí proplachovací plastové konévky nebo ve formě spreje.

Je vhodná pro děti od 3let, těhotné a kojící maminky. Opatrnosti je třeba u pacientů s onemocněním ledvin a u hyperfunkce štítné žlázy. Pije se jako podpůrný prostředek, není určena k dlouhodobému pitnému režimu.

Med český 

Do čaje, mléka, kakaa. Na zklidnění a pro doplnění vitamínu a minerálních látek. Je zdravějším sladidlem než cukr.

Český česnek

Je přírodní antibiotikum a antiseptikum. Pomáhá při infekci nosohltanu, pročistí dýchací cesty tím, že uvolňuje hleny a podpoří vykašlávání. Také ničí střevní parazity a plísně při střevních potížích, jako je průjem a nadýmání.

Nastrouháním česneku vzniká účinná látka Alicin, která ničí bakterie a viry. Tepelnou úpravou však ztrácí svou účinnost. Je tedy nejlepší ho konzumovat čerstvý.

Příprava – česnek oloupejte, rozkrojte ho po jeho délce na polovinu, vyndejte vnitřní kliček – díky tomu bude lépe stravitelný. Pokud to snesete, stroužek můžete rovnou sníst (pořádně jej rozkousejte). Jinak česnek nastrouhejte do polévky např. česnekové, špenátové, bramborové, kroupové atd., nebo připravte česnekovou pomazánku. Poslouchejte své tělo, jak na česnek reaguje.

Kurkuma

Je koření s léčivými vlastnostmi. Obsahuje velice účinnou látku kurkumin, který je silný antioxidant. Dobře působí proti oxidačnímu stresu, který způsobuje chronické nemoci a záněty v těle. Kurkuma má zklidňující účinky a zmírňuje bolest. Uleví při chřipce a nachlazení.

Protože se kurkumin rozpouští v tucích, je dobré ho podpořit tučnější potravinou (plnotučné mléko, smetana, máslo). Pro lepší vstřebávání kurkuminu do těla, přidávám také pepř.

Kurkumu používám na vaření – např. na krůtí na kari, kuřecí činu.

Také připravuji kurkumové latte – 250ml plnotučného mléka s jednou lžičkou sušené kurkumy, ohřeji a vyšlehám.

Zlaté mléko – 250ml plnotučného mléka zahřeji, přidám lžičku kurkumy, špetku pepře a skořice. Na dochucení přidávám med.

Piji v odpoledních nebo večerních hodinách na zklidnění a dobrý spánek.

Fenykl 

Uleví při bolesti bříška, křečích, hlavně ho mohou užívat malé děti a kojící maminky. Podporuje laktaci a povzbuzuje chuť k jídlu.

Příprava čaje – 1 vrchovatou lžičku fenyklu trochu rozdrtím, zaleji 250ml horké vody a nechám 10min vyluhovat.

Jablečný bio ocet

Pomáhá při pálení žáhy a neutralizuje žaludeční kyseliny v těle. Do 200ml vody přidejte jednu lžíci octu. Pijte na lačno před jídlem.

Aktivní uhlí 

Vyčistí trávicí ustrojí od toxinu, díky tomu, že na sebe váže škodlivé látky. Když nás trápí plynatost, průjem. Dá se použit krátkodobě místo zubní pasty, pěkně vybělí zuby, dobře působí na zápach z úst.

Je dobrý i pro našeho čtyřnohého mazlíčka Artíka. Uhlí mu pomáhá, když sní venku něco špatného a není mu dobře. Rozdrtím mu dvě tablety do vařené rýže.

 


Kosmetika, bolest svalů

 


Kostivalová mast 

Mast používáme na zklidnění namožených svalů, k masáži zad, nohou – hlavně v oblasti chodidla a paty.

Měsíček

Mast z měsíčku je skvělá na ekzém, zanícenou pokožku, křečové žíly a také na bolest kloubu a svalů.

Čaj je dobrý na pročištění organismu (játra, tlusté střevo), když řeším ekzém nebo akné. Na jeden šálek lžička měsíčku, zaliji horkou vodou a nechám 10mim luhovat. Pak scedím, piji čistý nedochucený.

Tea tree olej

Je antibakteriální a antiseptický. Používáme ho při bolesti uši, dásni, na akné, oděrky, afty a koutky. Také na zklidnění po štípnutí hmyzem. Pár kapek na postižené místo.

Ghí

Má řadu zdravotních výhod. Prospívá našemu trávení a pleti, díky tomu, že na sebe váže toxiny, které odvádí z těla ven. Velice dobře promastí a vyživí suchou pokožku a popraskané rty. Já si ho připravuji doma, čisté nebo do něj přidávám levanduli či měsíček. O ghí jsem psala celý článek, který naleznete zde.

 


Vitamíny a minerální látky

 


Vitamín C – je naprosto nezbytný pro naše zdraví.

  • napomáhá normální funkci imunitního systému
  • přispívá ke správné funkci nervového systému
  • chrání buňky před oxidativním stresem
  • pomáhá snížit míru únavy a vyčerpání
  • zvyšuje vstřebávání železa
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, pokožky, dásní a zubů

Céčko se snažíme přijímat ve stravě. V létě – ovoce, zelenina, v zimně – rakytníková šťáva, kyselé zeli. Když ho ale máme nedostatek, nebo když máme větší fyzickou a psychickou zátěž, používáme lipozomální formu – protože se lépe vstřebává do celého organismu. Balení obsahuje testovací proužky, které zjistí, jestli máme dostatečné množství vitamínu C.

Magnesium – hořčík je nepostradatelný a životně důležitý pro naše zdraví a pocit pohody.

  • pro správnou činnost svalů a nervů – snižuje svalové napětí, třes a křeče
  • zmírňuje pocit bolesti hlavy, zad a břicha

My ho užíváme pravidelně v chelátové formě.

Vitamín B12 

  • je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a správný proces krvetvorby.

Mezi spolehlivé zdroje patří potraviny živočišného původu – maso, vejce, mléčné výrobky.

Doplněk užíváme podle potřeby. Ten správný vitamín B12, který pomáhá uzdravit náš nervový systém je adenosylkobalamin, v kombinaci s methylcobalaminem. Syn doplňuje pravidelně, protože má období růstu 13let. Dcera ho doplňovala pravidelně, když nejedla maso.

Vitamín D3  

  • podporuje vstřebávání vápníku a fosforu – tím nám zajišťuje pevnost kostí a zubu.
  • podílí se na dobrém fungování imunitního systému a nervové soustavy.
  • u dětí je potřebný pro normální vývin kostí.

Doplňujeme ho v zimním období když je méně slunce. Vitamín D3 je rozpustný v tucích, proto ho užíváme po dobrém jídle, které obsahuje kvalitní tuk.

Vitamín K2 – udržuje naše kosti a cévy zdravé.

  • pomáhá ukládat vápník do kosti
  • čistí cévy
  • je velmi účinný proti řidnutí kostí (osteoporóze)

Vitamín K2 užíváme v zimním období společně s vitamíne D3. Je také rozpustný v tucích, proto si ho dáváme po dobrém jídle, které obsahuje kvalitní tuk.


Sezonní super potraviny

 


Při jejich sběru a přípravě trávíme čas společně v přírodě a to je to nejlepší co můžeme pro své zdraví udělat.

Na jaře

  • medvědí česnek – má stejné léčivé účinky jako česnek, jen je jemnější a svěžejší. Používám ho na dochucení polévek a pomazánek.
  • kopřiva – je velmi dobrá na jarní očistné kůry. Má blahodárné účinky na vlasy, alergii a ekzém. Kopřiva je zdrojem bílkovin, vlákniny,  vápníku, železa, hořčíku a vitamínu C, A, E. Koupele z výluhu zlepšují prokrvení končetin.

V létě

  • borůvky – jsou plné  antioxidantů a vitamínu A,B,C, karotenu, tříslovin, železa, hořčíku a zinku. Díky tomu zlepšují zrak, zpomalují stárnutí buněk, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají také zklidňující účinky. Borůvky milujeme, jsou výborné do jogurtu, tvarohu nepečených moučníku s mascarpone a ricottou. Hodí se do smoothie, na zmrzlinu a hlavně nesmím zapomenout na kynuté knedlíky a kynutý koláč, bez, kterých se neobejde můj muž ♥

Léto a podzim

  • jablka – říká se, jedno jablko denně a nemusíte k lékaři. Neloupané jsou zdrojem vlákniny, která vyživuje prospěšně bakterie v našem střevě. Jablko je super svačinka plná vitamínu a minerálních látek. Přidávám je do smoothie, závinu a koláčů. Z jablek také připravuji pyré, mošt, křížaly.
  • lišky houby – jsou velice chutné a zdravé. Působí protizánětlivě a ničí špatné bakterie těle.

Na podzim

  • šípek – s nasbíraných plodu připravuji šípkový čaj. Je zdrojem vitamínu C, A. Obsahuje také rutin, který zlepšuje pružnost cév.

V zimě

  • kyselé zelí – na posílení imunitního systému. Je zdrojem vitamínu C, B, K a také probiotik. Na podzim si zelí nakládáme do soudku na zimu.

 

Nic se nemá přehánět, tak si dáváme pozor na to, abychom to nepřehnali s bylinkami a vitamíny.

Je to jen jedna část skládačky ke zdraví, další jsou pohyb, strava, spánek a nastavení našeho myšlení. Nejde jen o vysazení léku, ale o změnu celkového přístupu a zodpovědnosti za své zdraví.

Darina Pavlasová
Autorka blogu fajn máma, mentorka a průvodkyně v oblasti rodičovství a osobního rozvoje. Jsem spokojená máma dvou dětí, miluji vaření, pečení, bytový design, zajímám se o psychologii a celostní medicínu. . Více si přečtěte zde>>
Komentáře