Rádi byste letos napekli perníčky, ale odradilo vás precizní a zdlouhavé zdobení? Nevěšte hlavu! Já perníčky nezdobím, protože to neumím, nemám na to trpělivost. Dalším důvodem proč nezdobím je, že naši rodině chutnají mnohem více než ty zdobené.
Byla by velká škoda je nepéct! Jsou výborné a měkké hned po upečení.
Pusťte se do toho!
Suroviny
500g hladké mouky
180g mletého třtinového cukru (může být i cukr moučka)
250g másla
3 lžíce medu
2 vejce
2 lžičky koření na perníky (já používám od sonnentoru)
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 vejce na potření perníku
Postup
Připravte si mísu, do ní prosejte mouku s cukrem a kořením. Promíchejte, rozdělte suchou směs na dvě dávky. Do jedné dávky dejte lžičku jedlé sody.
Ve větším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte med a promíchejte. Směs nechte zchladnout, tak aby nebyla horká. Potom do ní přisypte poloviční dávku mouky s cukrem a kořením, metličkou jí promíchejte do hladké směsi. Směs přelejte do druhé dávky s jedlou sodou. Přidejte rozšlehané vejce a dobře zapracujte těsto. Zabalte do folie a nechte v lednici odležet cca 12hodin.
Hotové těsto vyndejte z lednice a nechte ho povolit. Rozdělte si ho na čtyři díly. Předehřejte troubu na 160°C
Těsto vyválejte na pomoučeném vále, asi tak na 4-5 mm tenký plát. Vykrájejte libovolné tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 160°C do světle zlata.
Po upečení potřete rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem a máte hotovo.
Doufám, že se vám bude recept líbit.
Přeji vám klidné a spokojené Vánoce.
Darina
♥