Díky tomu, že jsme na jaře trávily více času doma, zkusily jsme s Terezkou založit kvásek.
Už dávno jsem ho chtěla udělat, ale nějak na to nebyl čas. Přitom to zas tolik času nezabere, jako všechno co jsem ještě nevyzkoušela a myslím si, že to bude trvat dlouho.
Jsem ráda, že se povedl. Založit kvásek je mnohem jednodušší, než se zdá. Po několika dnech, jakmile kvásek vyzrál, jsme upekly náš první domácí kváskový chleba.
Chci se s vámi podělit o tento recept, protože doma pečený kváskový chleba je prostě skvělý. Už nebudete chtít jíst žádný jiný! Kombinací je mnoho, můžete střídat mouky, přidat semínka, oříšky, bylinky, koření…
Kvásek je zkvašená (fermentovaná) směs, která vzniká smícháním mouky a vody v poměru 1:1.
V čem nám prospívá
Chleba z žitného kvasu a celozrnné mouky pozitivně posiluje naše střevní prostředí. Minerální látky jsou dobře vstřebatelné a naše tělo je lépe využije. Celozrnný kváskový chléb je lépe stravitelný a má nižší glykemický index, díky tomu nás více zasytí.
Budete potřebovat: větší uzavíratelnou sklenici, vařečku, utěrku, folii, váhu, odměrku, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu.
1. den smíchejte 50ml vlažné vody + 50g celozrnné žitné mouky. Přikryjte utěrkou a nechte 24 hodin zrát v pokojové teplotě.
2. den přidejte 50ml vlažné vody + 50g celozrnné žitné mouky, promíchejte a přikryjte fólii. Nenechte 24 hodin zrát v pokojové teplotě.
3. den už by měly jít vidět bublinky a když přičichnete, měli byste cítil nakyslou vůní. Opět přidejte 50ml vlažné vody + 50g celozrnné žitné mouky, promíchejte a uzavřete sklenici. Nechte 24 hodin zrát v pokojové teplotě.
4. den odeberte polovinu kvásku a tu vyhoďte. Do zbylého kvásku přidejte 50ml vlažné vody + 50g celozrnné žitné mouky, promíchejte a uzavřete sklenici. Nechte 24 hodin zrát v pokojové teplotě.
5. den je kvásek hotový.
Skladujte v lednici nebo v pokojové teplotě podle toho jak často budete péct.
Postup na krmení kvásku najdete dole pod receptem.
Recept na chleba bez hnětení
Suroviny
400g hladké špaldové mouky
150g žitné celozrnné mouky
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
100g žitného kvásku
0.5l vlažné vody
Připravte si suchou směs. Do mísy dejte 400 g špaldové a 200g žitné mouky. Přidejte do ní 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu a promíchejte.
Poté si připravte tekutou směs. Do odměrky si nalejte 0.5l vlažné vody přidejte 100g kvásku a rozmíchejte. Vlijte do suché směsi a zamíchejte tak, aby se obě směsi spojily. Přikryjte utěrkou a nechte odležet na teplem místě 12 hodin. Po 12 hodinách těsto promíchejte a ještě nechte 10 minu odpočinout. Po 10 minutách přendejte do vymazané a moukou vysypané formy a ještě 1,5 – 2 hodiny nechejte odpočinout na teplem místě, nejlépe ve vyhřáté troubě. Vhodná teplota je zhruba 25-30 °C.
Pečte cca 1 hodinu na 210°C
Tip: Mouky na chleba můžete kombinovat, záleží jen na vaší chuti, která mouka vám bude vyhovovat a chutnat.
Kvásek je potřeba krmit!
Budete- li péct chleba každý den
Když přikrmujete každý den, kvásek nemusí být v lednici, můžete ho nechat v pokojové teplotě. Každý den ráno do kvásku přidejte 80 ml vlažné vody a 80 g žitné celozrnné mouky, promíchejte a nechte 12 hodin v pokojové teplotě. Večer si připravte těsto na chleba. Postupujte podle receptu výše.
Budete- li péct chleba obden
Vyndejte kvásek z lednice, 9 – 12 hodin před tím než začnete dělat těsto. Po 3 hodinách přidejte 80 ml vlažné vody a 80 g žitné celozrnné mouky, promíchejte a nechte 6 – 9 hodin v pokojové teplotě, do té doby než zvětší svůj objem a stane se aktivní. Můžete si připravit těsto na chleba.
Budete- li péct chleba jen jednou týdně
Kvásek musíte probudit. Vyndejte kvásek z lednice, jeden den před přípravou těsta. Nechte odležet v pokojové teplotě 3 hodiny. Pak ho přikrmte na vícekrát tak, že přidáte 40g vlažné vody a 40g žitné celozrnné mouky, promíchejte a nechte zrát v pokojové teplotě. Po cca 3 hodinách zase přidejte 40g vlažné vody a 40g žitné celozrnné mouky. Pak ho nechte zrát v pokojové teplotě, do té doby než zvětší svůj objem. Zhruba po 12 hodinách, je kvásek aktivní. Můžete připravit těsto.
Platí pravidlo, že by mělo být více toho, čím dokrmujete než toho zbylého. Pokud máte nadbytek zbylého kvásku, je ho potřeba odebrat.
Ze začátku se snažte péct častěji, protože je kvásek ještě málo silný. Tím, že ho častěji přikrmujete, ho posilujete.
Přeji příjemné pečení
Darina ♥
Pokud máte, nějaké dotazy napište mi email na darinapavlasova@gmail.com