Křehké Svatomartinské rohlíčky jsou tak skvělé, že je budete péct mnohem častěji, než jednou do roka, nejen k svátku sv. Martina. Tradičně se plnily ořechovou nebo makovou náplní.
Já je peču s jablkovo-ořechovou náplní
Těsto
250g hl. mouky + na podsypání
125g másla chlazeného
půlka malé lžičky soli
1 vejce
Kvásek
20g droždí
2 lžičky cukru
50ml mléka
1 lžička hl. mouky
Náplň
2 jablka
40g vlašských ořechů
3 lžičky třtinového cukru (podle chuti jablek)
skořice
1 lžíce rozinek nebo brusinek (nemusí být)
moučkový cukr na posypání
Do vlažného mléka s cukrem rozmíchejte lžičku hl. mouky, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, nakrájené chlazené máslo, vejce, sůl a kvásek, dobře vypracujte těsto. Pokud se těsto lepí podsypte ho moukou. Dejte na hodinu do lednice.
Mezitím, co bude těsto odpočívat, si připravte náplň. Jablka si oloupejte, nastrouhejte, přidejte cukr, skořici a pomleté ořechy, duste při nízké teplotě, do hustší konzistence, průběžně promíchejte.
Těsto rozkrojte na 3 stejné díly, každý pak vyválejte do kruhu cca 26cm na pomoučněném válu, nožem rozdělte na 8 trojúhelníku. Náplň dejte na okraj trojúhelníku a od širšího konce zatočte do tvaru rohlíčku.
Rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v rozpálené troubě na 180 °C cca 15-20min do zlatova. Posypte moučkovým cukrem.
♥